De afgelopen kerst zat ik ziek thuis. Een flinke oorontsteking en griep dwongen me letterlijk tot stilstand. En.. ik baalde ervan! Dit was niet de eerste keer dat ik over mijn eigen grenzen was gegaan. Ik dacht dat ik de signalen herkende maar blijkbaar was ik opnieuw in mijn valkuil gelopen: te veel hooi op mijn vork nemen en altijd maar doorgaan.
Misschien herken je dat ook bij jezelf. Je hebt zoveel verantwoordelijkheden; werk, gezin, huishouden, sociale verplichtingen, dat je continu in de vijfde versnelling staat. Maar op een gegeven moment zegt je lichaam stop. Dat gebeurde bij mij dus weer rond de feestdagen. Dit keer besloot ik er niet zomaar aan voorbij te gaan. Ik heb me verdiept in wat die voortdurende haast met ons doet en hoe we daar bewuster mee om kunnen gaan. Mijn bevindingen deel ik graag met jou.
Waarom we altijd bezig zijn en hoe dat ons uitput
We leven in een maatschappij / wereld waar druk zijn bijna een statussymbool is geworden. Ik heb er al eerder over geschreven in mijn blogs. Het voelt goed om ‘nodig’ te zijn en het geeft ons het idee dat we waardevol zijn. Maar ondertussen verliezen we de verbinding met onszelf. Ik merk dat vooral vrouwen hier gevoelig voor zijn. We zijn gewend om voor anderen te zorgen, dingen op te pakken, niemand teleur te stellen. Maar wie zorgt er voor ons? Daar moeten we in eerste instantie echt zelf voor gaan zorgen! Wat ik deze kerst leerde is dat rust nemen geen luxe is, het is een noodzaak.
Drie stappen die mij helpen om te vertragen
Dit zijn de stappen die ik nu zelf zet om de haast uit mijn leven te halen. Misschien helpen ze jou ook:
1. Durf keuzes te maken, niet alles is belangrijk
Eén van de dingen die ik leerde is dat je niet overal ja op hoeft te zeggen. Vraag jezelf af: Moet ik dit nu doen? Of wil ik dit doen omdat ik denk dat het moet? Voor mij betekent dit dat ik weer bewuster keuzes maak in wat ik oppak. Het lukt me lang niet altijd maar het feit dat ik er weer bewuster mee bezig ben werpt wel z’n vruchten af.
2. Plan rust in (ja, echt! Naast geplande seks, nu ook geplande rustmomenten)
Ik heb geleerd dat ik rustmomenten moet inplannen alsof het afspraken zijn. Anders schiet het er bij in. Het klinkt gek, maar dat half uurtje nietsdoen is vaak precies wat je nodig hebt om weer op te laden.
3. Luister naar je lichaam en neem het serieus
Mijn oorontsteking was geen toeval. Het was mijn lichaam dat zei: nu is het genoeg. En heel eerlijk, ik heb bewust signalen genegeerd. Familie, vrienden en vriendinnen die mopperden over mijn afwezigheid, hoofdpijntjes, stress.. Ik ben weer even wakker geschud en probeer weer beter te luisteren naar die signalen. Als je moe bent, rust dan uit. Als je overprikkeld bent, zeg afspraken af!
Rust is geen luxe – het is jouw recht
Mijn ervaring heeft me weer laten zien dat het leven altijd doorgaat, ook als ik even stop. Het is prima om te vertragen en het is soms precies wat ik nodig heb om me goed te voelen en om in hectische periodes overeind te blijven.
Wil jij ontdekken hoe je meer rust in je leven kunt brengen? In mijn coachpraktijk ondersteun ik mensen die tegen dezelfde valkuilen aanlopen. Als ervaringsdeskundige 🙂 kan ik samen met jou onderzoeken wat jij nodig hebt om jezelf op te laden en om weer beter naar jezelf, en naar de mensen die je lief zijn, te luisteren.
Haal eruit wat erin zit, zonder jezelf voorbij te rennen!
